07 Nisan 2023
Mukabele Vakti programımız her gün birbirinden çeşitli konularla ve konuklarla gönüllere dokunmaya devam ediyor.

Mukabelenin sekizinci gününde Seyran Gülsoy ve Merve Taşkın’ın Kur’an tilavetlerinin ardından Ayşenur Kapusuz’un En’am Suresi 120. Ayet bağlamında “Bu Çağda Günahtan Sakınmak” konulu sohbetini dinledik. İnsanı kötülüğe ve günaha sevk eden unsurları ele alan Kapusuz, içeriden ve dışarıdan etki eden etkileri ele aldı. Nefs ve insanın içindeki ölümsüz olma isteğinin iç etkenlerin başında yer alırken, dünya hayatının cazip oluşu, insanın karşısına çıkan kötü rol modellerin dışarıdan gelen etkenler olduğu ele alındı. Cennete götüren yolda bizi çeşitli zorlukların yer aldığı hatırlatıldı. Günümüzde haramlara giden yolları ve kapıları net bir şekilde kapatmak günahtan sakınmanın bir çözümü olduğu vurgusu yapıldı.

Dokuzuncu gün, Esma Koçhan ve Seyran Gülsoy’un tilavetinin sonrasında Dr. Öğr. Üyesi Gülsüm Pehlivan Ağırakça Ârâf Suresi 151.ayet ışığında “Ailene ve Kendine Dua Etmek” konulu sohbetini gerçekleştirdi. Girişte Ârâf suresinin tanıtımını yapan Ağırakça, surede sıklıkla yer alan itikat konularını ve Hz. Musa kıssasının anlattı. Kıssada Hz. Musa ve Hz. Harun arasında yaşanan hadisenin günümüzde nasıl anlaşılması gerektiği ve yaşanan zor ve sıkıntılı durumlarda dahi dua etmenin kıymeti üzerine duruldu. Dua, Allah için Allah’a yönelmektir diyen Ağırakça, Kur’an-ı Kerim’de yer alan aile, anne-baba, çocuk kavramlarının yer aldığı dua ayetlerini dinleyicilerle paylaştı.

Henim Demirhan’ın konuşmacı olduğu onuncu günde Merve Taşkın’ın tilavetinden istifade edildi. Tevbe Suresi 51. Ayeti ele alan Demirhan, teslimiyet konusunda katılımcılara bir sohbet sundu. Teslimiyetin tarihi Hz. İbrahim’in tarihidir diyerek Kelime-i Tevhid’in manası üzerine duruldu. Kur’an-ı Kerim’de yer alan peygamber dualarının her birinin esasında bir teslimiyet talebi üzere olduğu vurgulandı. Her gün teslimiyetimizin yenilenmesi gerektiği hatırlatıldı.

On birinci gün, TDV Kagem İstanbul Koordinatörü Meral Günel, Yunus Suresi 9 ve 10. Ayetleri esas alarak “Mü’minlerin Zikirleri” konulu bir sohbet gerçekleştirdi. İslam’ın gayesi insanı yeniden inşa etmektir diyen Günel, ramazan ayının kalbi temizlemek için bir imkân olduğunu hatırlattı. Söz konusu ayetlerde yer alan ifadelerin, cennet ehlinin hayatını anlatıyor gibi düşünülse de esasında cennete gitmenin yolları hakkında bize ipuçları verildiği hatırlatıldı. Amel-i salih kavramının ele alındığı sohbette davranışlarımızın hayatımızdaki önemine vurgu yapılarak salih ameli yalnızca ibadetlere hasretmememiz gerektiği, amelin niyetinin akıbetini dönüştürdüğü ifade edildi. Amellere değer katan şeylerin niyet ve iman olduğu ve iman-salih amel ilişkisinin bir arada ele alınması gerektiği belirtildi. 10.ayette yer alan zikirlerin bize bir sevinç ahlakını da öğrettiğini, sevindiğimizde nasıl tepki vermemiz gerektiğinin ifade edildiğini söyleyen Günel, zikir, selam, hamd, tesbih kavramlarını açıkladı.

Doç. Dr. Banu Gürer’in konuşmacı olduğu on ikinci günde Merve Taşkın tilaveti gerçekleştirdi. “İyilik Peşinde Olmak” konulu sohbeti ile Hûd Suresi 114-115.ayetlerin açıklamasını yapan Gürer, dosdoğru olmanın bizi iyiliğe götüreceğini ifade etti. İyiliklerin kötülükleri yok etmesi ifadesinde yer alan ihsan kavramı izah edilerek bu kavramın, işini en güzel, en doğru, en sağlam şekilde yapmak anlamlarına gelmesi ile iyiliğe bir nitelik de kazandırdığı belirtildi.

On üçüncü cüzün tilavetinin yapılması ile Ayşe Öztürk’ün “En Güzel Söz: Lailaheilllallah” konulu sohbeti İbrahim Suresi 24-27. Ayetler bağlamında sunuldu. Ayette yer alan ağaç benzetmesindeki güzel örneklik ele alındı. Kelime-i Tevhid’in, toprak gibi sapasağlam olması için gayret içinde olmamız gerektiği hatırlatıldı. Tevhid mücadelesinin Hz. İbrahim’in ahlaki yapısı ile birlikte anlaşılmasının isabetli olacağı vurgulandı.

Seyran Gülsoy’un tilavetini gerçekleştirdiği on dördüncü cüzün arkasından Hayrunnisa İstekli, Hicr Suresi 3.ayet ışığında “Dünyadan Umutlu Olmak Ahirette Ümitli Olmaktır” konulu sohbetini dinleyiciler ile buluşturdu. Cüzün kısaca tanıtımını yapan İstekli, Hicr suresinin sebeb-i nüzulünden bahsetti. Ümit, ye’s, korku ve emniyet kavramlarının açıklandığı sohbette ümit beslemenin bir işaret görülen konuda olabileceği, aksinin temenniden ileriye gidemeyeceği ifade edildi. Yalnızca dalalete uğrayanların, ayetlerden yüz çevirenlerin ve kafirlerin Allah’ın rahmetinden ümit kestiği hatırlatılarak sohbet tamamlandı.

On beşinci gün Merve Taşkın ve Seyran Gülsoy’un Kur’an tilavetleri takip edildi. Ardından Hasibe Özuygur’un Kehf Suresinde yer alan Kehf kıssasını “Erdemli Gençlerin Örnekliği” başlıklı anlatımından istifade edildi. Surede yer alan altı kıssanın kısa tanıtımının ardından bu suredeki ana temanın “Kimin daha güzel amel yapacağını görmek için” olduğu vurgulandı. Kehf suresinde yer alan gençlerin yaş ile değil yüreklerinde, zihinlerinde taşıdıkları genç ruhun ele alındığı söylendi.

Dr. Öğr. Üyesi Gülsüm Pehlivan Ağırakça on altıncı günde “Rahman’ın Gönüllerde Var Ettiği Sevgi” konusunu Meryem Suresi 96. Ayet ile açıkladı. Surenin genel tanıtımı ve sebeb-i nüzulünün anlatımının ardından Kur’an da sevgi manalarına gelen “vudd” ve “hubb” kavramları izah edildi. Ardından ayetler ile Allah’ın sevdiği kimseler açıklandı. Peygamberlere tâbi olanlar, muhsinler, sabredenler, tevekkül edenler, tevbe edenler, temizlenenler, adil olanlar, muttakiler gibi Kur’an kavramlarına sohbetin devamında yer verildi.

On yedinci günde Henim Demirhan, “Aceleci İnsan” konulu sohbetini Enbiyâ Suresi 37. Ayet ışığında anlattı. Acelenin bir şeye gereken süreyi vermemek anlamına gelmesi ile sabır ve halîm kavramlarının zıtlığı anlatıldı. İnsanın süre gerektiren durumlarda acele etmemesi gerektiği ancak acele edilmesi gereken hususların neler olduğu ele alındı. Bunlara örnek olarak sadaka vermek, borçlunun borcunu ödemesi, cenazenin defni, vatan müdafaası, evlilik çağındaki gençlerin evlendirilmesi ve ilim öğrenme konuları sıralandı.

Programımız, Ramazan ayının sonuna kadar her gün 11.00-13.00 saatleri arasında zoom üzerinden çevrimiçi devam edecektir.