15 Aralık 2022

YEKDER Yetişkin Eğitimleri Komisyonu bünyesinde gerçekleştirilen ve on hafta süren İnsan ve Toplum İlm-i Hâli programı 2022 Güz dönemi seminerleri tamamlandı.

 Vaize Ayşe Nur Özkan ve Emekli Vaize Nimet Yılmaz’ın sunumlarını yaptığı “Kur’an, Sünnet ve Psikoloji Perspektifinden İnsan İlişkileri” ve “Kulluk Bilinci ve İlmihal” dersleri katılımcıların yüz yüze ve çevrimiçi katılımları ile takip edildi. Katılımcıların kendilerini anlama ve tanıma yolculuklarında bir rehber özelliğine sahip olan dersler yoğun bir ilgi ile gerçekleşti.

 “Kur’an, Sünnet ve Psikoloji Perspektifinden İnsan İlişkileri” dersinde Vaize Ayşe Nur Özkan, duyguları kontrol edebilme, davranışlara ilkeler doğrultusunda yön verebilme ve anlamlı ilişkiler kurabilme adına her hafta yeni bir konu başlığı ile seminerlerini gerçekleştirdi. Kitap ve film tavsiyelerinin de yapıldığı derslerde katılımcılar, kendi hayatlarındaki tecrübelerden paylaşımlar yaparak etkileşimli bir seminer gerçekleşmesine olanak sundular. Ayetler ve hadislerin referanslarıyla insan davranışları, psikolojik temellendirmeler ile ele alınarak günlük hayatta karşılaştığımız olumsuz davranışlarla nasıl başa çıkılacağı yönünde paylaşımlar yapıldı. Şükür, öfke, sabır gibi kavramların hayatımızdaki yeri ve önemi çeşitli haftalarda katılımcılar ile paylaşıldı.

Emekli Vaize Nimet Yılmaz’ın sunumu ile çevrimiçi gerçekleştirilen "Kulluk Bilinci ve İlmihal" seminerleri, ilmihal kitaplarının akaid ve ibadet bölümlerinden başlayıp muamelât alanı ile ilgili konulara temas edilerek tamamlandı. Muamelatı kulluk-sorumluluk ilişkisinin sosyal hayata etkisi olarak tanımlayan Yılmaz, “Kur’ân’ı her gün okuyup algılayıp canlandırmak ve Kur’ân’ın bizi canlandırmasına müsaade etmek gerekiyor. Kur’ân’la irtibatımızı korumamız gerekiyor ki sosyal hayatımızı da ayetler biçimlendirebilsin.” dedi.

Günümüz insanının kolaylıkla istifade edeceği bir ilmihale ihtiyaç duyduğunu söyleyen Yılmaz, günlük hayatımızda karşı karşıya kaldığımız pek çok mesele hakkında aklımıza takılan soruların cevaplarına ilmihaller vasıtasıyla ulaşamadığımızı, dolayısıyla bu noktada tafsilatlı bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. İlmihal bilgisine dayalı kulluk bilincinin günlük hayata etkisine dair genel bir değerlendirme oturumu yapılarak seminerler tamamlandı.

10 hafta süren dersler, iki farklı seminerin hem çevrimiçi ortamda hem de dernek merkezinde yüz yüze gerçekleştirilmesi ve kapanışında katılımcılarla bir kahvaltı organize edilmesi ile hitama erdirildi.