16 Mart 2024

Ramazan ayının ayrılmaz parçası Mukabele Vakti yine büyük bir ilgi ile karşılandı. YEKDER’in bir geleneği haline gelen program çevrimiçi olarak evlere misafir olmaya devam ediyor. Her gün seçilen ayetlerin tefsirinin yapıldığı mukabele programının bu seneki teması “Aile ve Toplum” olarak belirlendi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kıraat Anabilim Dalı Dr. Öğretim Görevlisi Hidayet Ayan’ın Kur’an tilavetinin ardından her gün birbirinden kıymetli hocaların sohbetinden istifade ediliyor.

Birinci cüzün genel bir tanıtımının ardından “Güvenilir Aile Güvenilir Toplum” konulu sohbet Vaize Ayşe Elif Apuhan Yalçınkaya tarafından sunuldu. Ebeveyne hürmetin her zaman vurgulandığını hatırlatan Yalçınkaya, dünyada merhametli olan kimselerin Rahman’ın merhamet ettikleridir, dedi. Allah’ın razı olduğu bir hayat nasıldır sorusunun kendimize sıkça hatırlatılması gerektiğine değinildi. Güven veren insanlar ile yola çıkmak, eşler arasında güveni tesis etmenin öncüllerinden olduğu hatırlatıldı. Akraba ilişkilerinde idare etmenin kıymeti, küslük yaşanmamasının öneminden bahsedildi ve katılımcıların katkı ve sorularıyla sohbet tamamlandı.

İkinci gün emekli vaize Nimet Yılmaz’ın anlatımı ile “Ailede İnfak” konusu Bakara 215. Ayet bağlamında ele alındı. İnfak üzerinden aileyi yeniden anlamak üzerine çeşitli örnekler sunuldu. İslam fıkhında ailedeki herkesin kendi kazandığı ve kendi infakı olduğu, günümüzde bilinen nafaka kavramının dönüşümü üzerinde duruldu. İnfakın yer almadığı bir hayatın mümkün olmayacağı, manevi infakın gerekliliği, anne babanın evlatları üzerindeki infakı ve ihtiyacı fark etmenden infak edilemeyeceği hatırlatıldı. Merhamet sahibi olmanın infak etmedeki temel görevi olduğunu ifade eden Yılmaz, annelerin infak konusunda zirve noktada olduklarını belirtti. “İnfak aileden başlar ve Allah için yapılır. Menfaat üzerine kurulu infak olmaz” dedi. Bir konuyu ve sohbeti dinlerken, bu konuşmadan bana ne kaldı, sorusunun aranmasının bilginin davranışa dönüşmesindeki katkısından bahsedilerek sohbet tamamlandı.

Üçüncü gün Marmara Üniversitesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Işık’ın “Ailede İletişim Dinamikleri” konulu sohbetinden istifade edildi. Bakara Suresi 263. Ayeti merkeze alan Işık, ailede temel hedefin Allah rızası olduğunu, tarafların henüz yolun başındayken bunun farkında olmaları ve olabildiğince şeffaf olmaları gerektiğini, art niyetten uzak bir iletişimin temel olduğunu hatırlattı. Ailenin değer üretim ve aktarım merkezi olduğundan bahsedildi. Bağlanmanın ilk öğrenildiği yerin aile olmasının çocuğun gelecekte evlilikte eşine güvenli bağlanmasını ve temelde Allah ile arasındaki bağlanmasının kolaylaştırdığından söz edildi. Ailede ve evlilikle “emanetçi olmak” anlayışının önemi üzerinde duruldu, ailede yaşanan problemlerin temelinde kuşak farkı, çocuklara doğru zamanda gerekli sorumlulukları vermemek ve birlikte yeterli vakit geçirmemek olduğu ele alındı. İnfak ayetleri yeniden hatırlatılarak aile içinde harcamaların gerekliliği ve başa kakmamanın öneminden bahsedildi. “Muttaki (takva sahibi) insanlar kendi ailelerini öncelerler, dışa dönük değil içe dönük dindar olmak bunu gerektirir” denilerek sohbetin sonuna gelindi. 

Ramazan’ın dördüncü gününde Kur’an tilavetinin ardından Henim Demirhan ile “Eşler Arası Hoşgörü” üzerine Nisa suresi 19. Ayet esas alınarak konuşuldu. Çözüm üreten Müslüman ahlakına sahip olmanın kıymetinden bahsedildi. Ailenin toplumun temel taşı olduğunu söyleyen Demirhan, her ailenin kendisine dönüp nasıl bir aile olduğunu sorması gerektiğini ifade etti. Evlilikte her iki tarafından da konforunun sağlanması gerektiği, evliliğin kısıtlayıcı bir düzen olduğu düşüncesinin hatalı olduğu belirtildi. Evliliğin yanı sıra gerekli olduğunda ayrılığın da nezih şekilde olması gerektiği hatırlatıldı. Katılımcıların katkıları ile sohbet zenginleşti.

Beşinci gün Meral Günel’in anlatımı ile “İslam Medeniyetinde Gönüllülük” konusu Nisa Suresi 85. Ayet çerçevesinde ele alındı. Gönüllülüğü anlamak için öncelikle emanet bilincinin anlaşılması ve yerleştirilmesi gerektiği vurgulandı. “Kim bir iyilikte çığır açarsa o iyiliği yapmış gibi nasibini alır” müjdesinin yer verildiği ayet ile Rezzak olanın da yalnızca Allah olduğu hatırlatıldı. Kardeşlik bağının gerekliliği ve yardım etme konusunda mazlumun dinin olmayacağına değinildi. Zamanında yapılmayan iyiliklerden de toplumsal olarak sorumlu olduğumuzdan bahsedildi. Hz. Peygamberin hadisleri ile zenginleşen konuşma İhsan prensibi hatırlatılarak tamamlandı. 

YEKDER Mukabele Vakti, Ramazan ayı boyunca her gün 11.00-13.00 saatleri arasında zoom üzerinden çevrimiçi olarak devam etmektedir.