21 Mart 2023

YEKDER Gençlik Eğitimleri Komisyonu bünyesinde Bahar döneminde başlatılan “Gençlik Atölyeleri” ile kadim şehir İstanbul kültür turlarının ilki gerçekleştirildi.

Tarihçi ve Rehber Şerife Alcan ile kültür turlarının ilki “Mezar Taşları ve İstanbul” oldu. Kısa bir tanışmanın ardından kültür turunun ana durağı Türkiye’nin en büyük mezarlığı olan Karacaahmet Mezarlığı’ydı. Şerife Alcan, katılımcılara mezarlığın tarihçesi, Osmanlı ve günümüzdeki önemine yönelik bilgiler verdi.

Gezinin ilk bölümünde Karacaahmet Mezarlığının iki adası gezilirken tarihi mezar taşlarındaki motifler ve anlamlarını kavramaya yönelik bir anlatım yapıldı. Akabinde bazı tarihi figürlerin mezarlarının incelendiği gezinin ikinci kısmında Küçük Selimiye (Çiçekçi) Camii ve Büyük Selimiye Camii ziyaret edilerek hazireleri incelendi. Yine bu camilerin tarihçesi ve yapısal özelliklerinin de incelendiği kısmın ardından Tarihi Selimiye Hamamı’ndaki işletmede kısa bir dinlenme faslı yapıldı. Dinlenme faslının ardından gezinin son kısmında Karacaahmet Mezarlığı’nın diğer adalarında yapılan gezi ve incelemelerin ardından gezi Şakirin Camii’nde tamamlandı.

YEKDER Gençlik Atölyeleri, “Gezi Atölyesi”nin yanı sıra “Sinema Atölyesi”yle de devam ediyor. İlk oturumların bu hafta düzenlendiği atölyelerde ikinci oturumlar ise Ramazan ayında gerçekleştirilecek.