20 Ekim 2019
YEKDER yeni dönem açılış konferansı Prof. Dr. Medaim Yanık’ın “Çocuk Yetiştirmede Travmatik Yanlışlar, Geliştiren Doğrular” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.

YEKDER yeni dönem açılış konferansı Prof. Dr. Medaim Yanık’ın “Çocuk Yetiştirmede Travmatik Yanlışlar, Geliştiren Doğrular” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.

Çocuk, genç, yetişkin ve eğitimcilere yönelik özgün eğitim programları ve modelleme çalışmaları gerçekleştiren YEKDER, yeni sezonu Prof. Dr. Medaim Yanık’ın, “Çocuk Yetiştirmede Travmatik Yanlışlar, Geliştiren Doğrular” başlıklı konferansı ile açtı. Konferans 19 Ekim Cumartesi günü İSAM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çatı kuruluşumuz İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ve YEKDER Başkanı Sedat Özgür’ün selamlama konuşmalarının ardından kürsüye gelen Yanık, çocuk eğitiminde 20 yıllık emeğin sonucu olduğunu belirttiği çalışmasını katılımcılarla paylaştı. Eğitim ve terapi süreçlerinde hem negatifin hem de pozitifin aynı anda görülmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yanık, “Biz de danışanlarımıza pozitif ve negatif anılarını sorduk. Ortaya çıkan sonuçları birlikte değerlendirerek bir yol çizmeye çalıştık” dedi. En sık tekrarlanan örnekleri tasnif ettiklerini belirten Yanık, böylece çocuk eğitiminde kesinlikle yapılmaması gereken 58 negatif ve yapılması faydalı olacak 29 pozitif hususu derlediklerini aktardı. Yanık, sunumunda söz konusu unsurlar üzerinde tek tek durarak açıklamalarda bulundu.

“Çocuklarınızı yalnız büyütmeyin!”

Çocuklarda travmatik etki bırakan en önemli etkenlerden birinin, çocuğun yalnız, kardeşsiz, arkadaşsız büyümesi olduğunu belirten Yanık, “Bir çocuğun kendi başına diğer çocuklardan yalnız ve ayrı kalması bir risk faktörüdür. Bu, çocuğun zihnine zehirleyici toksik etki oluşturabilecek etkilerden biridir. Travmatik bu olaylar çocuğun zihnini bölmesine sebep olabilir. Çocuğu anne veya babadan uzak yerde büyütmek çocuğun anne ve babasının arasında duygusal kopukluğa, yabancılaşmalara sebep olabilir” dedi. 

“Çocuklarınızı asla başka çocuklarla kıyaslamayın!”

Dünyada çocukların kıyaslanması kadar tehlikeli bir şeyin olmadığını söyleyen Yanık, “Çocukları birbirleri ile kıyaslamak veya eşlerin birbirlerini kıyaslamaları ilişkiye sülfürik asit etkisi yapar ve olumsuz etkiler. Geneli düşünüldüğünde şöyle bir durum ortaya çıkıyor; çocuğun anne ve babası ile güvenli ilişkisi varsa yaşadığı kötü şeyleri ailesine anlatıyorsa işte o kritik anda yardımcı olma şansımız biz psikiyatrlar için daha yüksek oluyor. Eğer ilişkiler güvensiz oluşmuşsa çocuk anlatmıyor ve yaşadığı kötü mesele süregelip devam eder” ifadelerinde bulundu. 

“Yalnızlık duygusunun içinde kalan çocuk, iç dünyasında zihin bölünmesi yaşar!”

Normal zamanda çocuklarına her şeylerini vakfeden anne ve babaların, öfke kontrolünü sağlayamayıp çocuklarına şiddet uyguladıklarında, bunun çocukların zihin dünyasında büyük travmatik bir anı olarak kalacağını vurgulayan Yanık, şunları kaydetti: “Bir şey çocuğun dünyasında çok önemli ise bu şeye siz de önem verin. Çocuklar için babalarla olan anılar daha özeldir. Örneğin annenin şiddete uğramasına şahit olan çocuk yapılan işlemi kendisine yapılmış gibi hissetmektedir. Bu nedenle bazı çocuklar hep korku içinde kalıyorlar. Dayağın nereden geleceğinde belirsizlik yaşıyorlar. Ne kadar zaman geçse de bu unutulmuyor.”

Anne-babalar, eğitimciler, akademisyenler, STK temsilcileri ve konuya ilgili duyan kalabalık bir izleyici kitlesinin takip ettiği program sonrasında Yanık, konuyla ilgili yeni çıkan kitabını imzaladı ve katılımcılarla sohbet etti.