08 Haziran 2023

YEKDER Çevrimiçi Seminerlerde 7 Haziran Çarşamba akşamı şair ve yazar Ahmet Murat Özel’in son kitabı olan bir cami risalesi “Taşı Taşırmak” kitabı üzerine konuşuldu.

Kitabında bir “Süleymaniye okuması” sunan yazar, camii ile yaşadığı bireysel tecrübeyi okuyucular ile paylaştı. Kitabın yazılış öyküsü ile başlayan seminer, Özel’in Süleymaniye Camii ile kurduğu bağı ve kitabın ortaya çıkışında zihninde oluşanları dinleyicilere aktardı. Kahramanı cami ve yazarın olduğu bir “cami romanı” şeklinde zikredilebileceğini ifade etti. Bir camiyi tanımaya, anlamaya çalışmanın sanki bir ağacı anlamaya çalışmak gibi, ilk kez karşılaşırcasına her parçasını idrak etmeye benzetti. Günümüzde beş duyunun hayatımızdaki varlığı ve etkisi üzerinde durularak, maruz kaldığımız etkenlerden sıyrılarak bir yapıyı tanımaya çalışmak hakkında konuşuldu.

Süleymaniye’ye ulaşmayı bir Hac deneyimine benzeten yazar, yürümenin Haccın bir gerekliliği olması gibi “İstanbul’un çatısı” olduğunu ifade ettiği Süleymaniye’ye ulaşmanın gerektiği yürüyüş ve tırmanışın ardından avluya girişin ortaya koyduğu sembolik manalardan bahsetti.

Seminer, katılımcıların kitap hakkındaki soruları ve yorumları ile zenginleşerek tamamlandı.

Çevrimiçi seminerler güz döneminde yeni konu ve konuklar ile devam edecektir.