15 Mayıs 2023

YEKDER’de tematik okuma grupları bahar döneminde kitap severlerin katılımı ile devam ediyor. Çevrimiçi ve yüz yüze gerçekleştirilen gruplar, “Kültür Tarihi Okumaları”, “Hatırat”, “Edebiyat Diliyle Eğitim” ve “Çocuk Edebiyatı” başlıklarıyla haziran ayına kadar devam edecek. Grupların moderatörlüğünü Gülsüm Gülsev Şanver, Hamit Kardaş, Kurtuluş Öztürk, Elif Konar Özkan ve Ümit Yaşar Özkan üstleniyor.

Kültür Tarihi Okumalarında, Gülsüm Gülsev Şanver’in moderatörlüğünde okunan kitaplar ile kültür tarihine dair giriş mahiyetinde bir bakış açısı oluşturulması hedefleniyor. Bunun için kişilerin ve toplumların tarihinin zaman, mekân ve nesneler üzerinden okunduğu eserlerden “Semerkant”, “Zamanın Kültürel Tarihi: Takvimler, Saatler ve Kültürler”;17. Yüzyıl İstanbul'unda 3. Rüyalar ve Hayatlar” ve “Bunu Herkes Bilir: Tarihte Yanlış Sorulara Doğru Cevaplar” kitabı üzerine katılımcıların katkıları ile okumalar yapıldı. Okuma grubu, “Doğu'da Kahve ve Kahvehaneler” eserinin tahlili ile devam ediyor.

Çocuk Edebiyatı okumaları grubunda Elif Konar Özkan ve Ümit Yaşar Özkan, çocuk edebiyatında masal, şiir, deneme, bilim kurgu, sessiz kitap, çizgi roman gibi nitelikli ürünleri katılımcılar için seçerek okuyucuları yeni maceralarla tanıştırmaya devam ediyorlar. “Nardaniye Hanım”, “Pamuk Prenses”, “Çocuktan Dünyaya Poetik Dil”, “Ölümsüz Ece”, “Uçmayı Hayal Eden Kaşifler: Hezarfen ve Lagari”, “Dört Sonsuz Evren”, “Bu Bizim Anlaşmamız” eserlerinin tartışıldığı oturumlarda bu hafta “Sözcük Korsanı Gizemli Şeyler Dedektifi Bol Bel’in İnanılmaz Serüvenleri” kitabı üzerine konuşulacak.

Dr. Kurtuluş Öztürk, Edebiyat Diliyle Eğitim Okumalarında katılımcılara romanlar üzerinden dönemlerin eğitim yaklaşımlarını sunuyor. Her bir eserde farklı bir dönemin ele alındığı kitaplar ile farklı dünya görüşlerine ve ideolojilere sahip edebiyatçıların ortak ve ayrışan yönleri tespit edilmeye çalışılıyor. Kronolojik bir sırayı takip eden eserlerden “Felatun Beyle Rakım Efendi”,Turfanda mı Yoksa Turfa mı?”, “Refet”, “Pervaneler” üzerine dönem okumaları yapıldı. Gelecek oturum Kemal Tahir’in “Bozkırdaki Çekirdek” adlı eseriyle devam edecek.

Farklı dönemlerde ve coğrafyalarda yazılan hatıratlar ele alınarak mukayeseli okumaların yapıldığı Hatırat okuma grubu Hamit Kardaş’ın moderatörlüğünde devam ediyor. “Ölüm Daha Güzeldi”, “Ali Emiri'nin İzinde” eserlerinin konuşulduğu oturumlarda bu hafta Ogiler Ghislain De Busbecq’in “Türk Mektupları” konuşulacak.