30 Mayıs 2024

YEKDER çevrimiçi seminerlerinin bahar dönemi, 29 Mayıs Çarşamba akşamı Prof. Dr. Ali Ayten’in konuşmacı olduğu "Gençlerin Kimlik Arayışı" konulu seminer ile tamamlandı.

Ali Ayten, gençler ile gerçekleştirdikleri araştırmanın sonucunda M. Enes Vural ile hazırladıkları Ah Bu Gençler kitabında yer verdikleri sonuçları katılımcılar ile paylaştı. Araştırmaya göre gençlerin önemli bir kısmının kendisini tanımlarken dini referansa yer verdiklerini, dini kimliğin şekillenmesinde rol oynayan en önemli kişinin anneler olduğu ifade edildi.

Ergenlik döneminden geçen ailelerin de bir nevi ergenlik yaşadığını ifade eden Ayten, gençler ile iletişim süreçlerinde sabırlı ve anlayışlı olmanın üzerinde durdu. Çocuklarının henüz ergenlik dönemine girmeden ebeveynlerin hazırlıklı olmaları gerektiğini, bir aracın viraja gelmeden kendisini hazırlamasına benzetti. Ekran süresi oldukça uzun olan çocuklar ve gençler için sosyal hayatı çekilebilir ve dikkat çekici hale getirmenin üzerinde duruldu. Gençlerin sosyal hayat için motive etmenin ve istekli olacakları imkanlar sunmanın, sanat ve sporla ilgilenmelerini sağlamanın bu süreci kolaylaştıracağı ifade edildi. Ergenlikte yaşanan krizlerin kontrol altında yaşanması ilerleyen dönemlerde krizlerin daha sağlıksız şekilde yaşanmasını ortaya çıkarabileceğinden söz edildi.

Ebeveynler ve eğitimcilerden gelen soruların cevaplandırılması ile seminer programı tamamlandı.