26 Nisan 2024

YEKDER bahar çevrimiçi seminerleri devam ediyor. 24 Nisan Çarşamba akşamı Ayşe Aydoğdu’nun konuşmacı olduğu seminerde "Modern Zaman Sendromları" üzerine konuştuk.

Herkes bir hayat tarzı sunuyor, hangisi doğru? Sorusuyla başlayan Aydoğdu, günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan her bir izm’lerin girdi, sendromların çıktı olduğunu ifade etti.

Sendromların hayatımızda bıraktığı etkinin farkında olmamızın önemi üzerinde duruldu. Günlük hayatımızda her birimizin “aşinalık körlüğü” yaşadığını, şehir hayatının getirdiği bazı durumların artık bireyler tarafından çok normal karşılandığını trafik hali gibi örnekler ile izah edildi.

“Çok yoğunum sendromu” ile sanal yoğunlukların bireyleri çevrelediği, imaj kaygılı yoğunlukların yaşandığından söz edildi. Modern dönemde insanların hazırladığı yapılacak listelerinin “ehem’i mühim’e tercih etmek” düsturuyla örtüştüğünü belirtti.

İnsanın kendisine sık sık “Ne uğruna yoruldum?” sorusunu sorması gerektiği hatırlatıldı. Yorgunluklar insanlığımızı hatırlatır. Nitelikli yorgunluklar yaşamak gerekir diyen Aydoğdu, insan beyninin aynı anda tek işi yapmakla görevli olduğunu, modern insan bunun sayısını artırma çabası ile dikkat dağınıklığının meydana geldiğini ifade etti.

Maruz kaldıklarımıza mahkûm değiliz. İnsan yoğunluklarını, ilgini, merakını, zamanını dikkatini yok edemiyorsan yok saymamalı, bunları doğru şekilde yönetmenin yollarını bulmalıdır.

Katılımcılardan gelen sorular ve katkılar ile seminer programı tamamlandı.