30 Aralık 2022

YEKDER’in düzenlediği Çevrimiçi Seminerlerinin yedincisi 28 Aralık Çarşamba akşamı “Ebeveynlikte Ergenleri Anlamak” başlığıyla gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Nişancı, “ergenlik” kavramının ortaya çıkışı ve tarihsel süreci hakkında bilgi vererek ergenlik döneminin getirdikleri hakkında katılımcılar ile etkileşimli bir sunum gerçekleştirdi. Bu dönemin, ebeveynleri zorladığı kadar ergenlerin de zorlu bir süreç geçirdiğinden bahsetti. “Çocukların, ebeveynlerine karşı geliştirdikleri tepkisel davranışları, ebeveynlerin verdiği tepkilerin bir yansıması olarak görürüz” diyen Nişancı, bebeklikteki büyüme ataklarının bir benzerinin ergenler tarafından hızlı büyüme göstererek yaşandığını ifade etti. Bu dönemde kendini “ben merkezci” ve “hayali seyirci” olarak konumlandıran ergenlerin, “kimse beni anlamıyor” şikayetlerinin altında esasında “beni anlayın!” mesajının yattığını belirtti.

Çocuğu uygun ölçüde hayatın merkezine taşımanın gerekli olduğu, aktif ve iyi bir dinleyici olmanın, çocuğun anlatmak istediğini anlamaya çalışmanın ve “doğru anladım mı?” diye sorarak anladığı kadarını özetlemesi, bütün bunlar için vakit ayırmanın her yaştaki çocuk için yapılmasının önemi üzerine konuşuldu. Çocuğun ve ergenin bağımsızlığını kazanmasında destek olurken ebeveyn izlemesinin önemi, özellikle ortaokul döneminde kontrolün belli ölçüde artırılması gerektiği ifade edildi. Çocuğa sorumluluk vermenin ne denli önemli olduğu ve pasifleştirmekten uzaklaştırmasında sağladığı katkılar konuşuldu.

Ebeveynlerin çocuk yetiştirme ve ergenleri büyütme sürecinde zor duygular ile baş etme noktasında kendilerine şefkatli yaklaşmaları gerektiği ve özbakımı ihmal etmemeleri vurgulandı. Ebeveynlikte “yeterince iyi ebeveyn” olmayı hedeflemenin yeterli olduğu ifade edildi. Yaşanan her türlü zorlukların peşinde ailelerin dua ve tevekkül etmeyi ihmal etmemeleri tavsiye edildi. Katılımcıların soruları ve katkılarıyla seminer tamamlandı.

Çevrimiçi seminerler iki haftada bir Çarşamba akşamları farklı konu ve konukların sunumlarıyla devam ediyor.