YEKDER 2022 yılına Tematik Okuma Grupları ile merhaba diyor.

“Siyer”, “Psikoloji”, “Çocuk Edebiyatı”, “Çocuk Gelişimi”, “Öncü Şahsiyetler” ve “Gençlik” olmak üzere 6 ana tema etrafında gerçekleştirilecek okumalar, her biri alanında yetkin moderatörlerin rehberliğinde sürdürülecek. Bahar Sezonu boyunca devam edecek olan programda buluşmalar kimi gruplarda yüz yüze kimi gruplarda ise çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Son Başvuru: 21 Ocak 2022

Kontenjan sınırlıdır.

Kayıt Ücreti: 100 TL (Tek sefere mahsus)

Başvuru ve kayıt için tıklayınız.

TEMALAR VE PROGRAM DETAYLARI:

SİYER / Emine Tuba Arslan Demirci

Siyer okuma grubunda siyerin bugünün kodları ile yeniden yorumlanması, farklı perspektiflerden Efendimizin (sav) hayatı ele alarak günümüz problemlerine çözümler üretilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda Muhammed Hamidullah, Celalettin Vatandaş, Adem Apak, İsmail Sarıçam, İzzet Derveze gibi hocaların siyer kaynakları kullanılacak, grup dinamiği göz önünde bulundurularak okuma listesi çeşitlenecektir.
Oturumlar 15 günde 1 olmak üzere pazartesi günleri saat 19.00’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.

İlk oturum tarihi: 24 Ocak 2022 Pazartesi

ÇOCUK GELİŞİMİ / Hatice Kübra Baylan

Çocuk Gelişimi okuma grubunda, çocuğun üstün yararı gözetilerek hazırlanan okuma listesi eşliğinde çocuk gelişiminin psikososyal açıdan incelenmesi planlanmaktadır. Çocuğu geliştiren yanlışlar nelerdir, ebeveynlik tutumlarında hangi noktalara dikkat edilmesi gerekir, ebeveynliğin dijital hali olur mu, çocuğun biyopsikososyal gelişiminde gözden kaçırılmaması gereken dönemler hangileridir? Bu ve benzeri sorulara cevap arayacağımız okumalarımızın neticesinde bir çocuğu değil tüm çocukları tanımak için istişareler yapılacaktır.

Oturumlar 15 günde 1 olmak üzere çarşamba günleri saat 14.00’de YEKDER dernek merkezinde yüz yüze gerçekleştirilecektir.

İlk oturum tarihi: 26 Ocak 2022 Çarşamba

GENÇLİK / Hamza Taha Baba

Gençlik Okumaları grubunda, ortaokul ve lise yaş grubunun gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurularak, ilgi ve ihtiyaçlarını tespit edip onları yakından tanımak amaçlanmaktadır. Kitaplar, ergen psikolojisi, gençlik edebiyatı, kafa karıştıran sorular, genç zihinler için düşünsel metinler ve toplumsal yapının bir unsuru olarak gençlik hareketlerini inceleyen seçkiden oluşacaktır.

Oturumlar 15 günde 1 olmak üzere perşembe günleri saat 16.00’da YEKDER dernek merkezinde yüz yüze gerçekleştirilecektir.

İlk oturum tarihi: 27 Ocak 2022 Perşembe

PSİKOLOJİ / Uzm. Psk. Esra Albayrak

Psikoloji okumaları grubunda, insan nedir, maddi ve manevi bütünlüğüyle insan nasıl kavranabilir, ortak bilişsel ve duygusal süreçlerimiz nelerdir sorularının cevapları moderatörümüzün belirlediği seçkin bir kitap listesi aracılığıyla aranacaktır. Bireyin, kendini ve bir parçası olduğu toplumu tanımak için hangi ipuçlarına ihtiyaçlar duyduğu hakkında eleştirel değerlendirmelerde bulunulacaktır.

Oturumlar 15 günde 1 olmak üzere pazartesi günleri saat 14.00’de dernek merkezinde yüz yüze gerçekleştirilecektir.

İlk oturum tarihi: 31 Ocak 2022 Pazartesi

ÖNCÜ ŞAHSİYETLER / Havva Hayrunnisa İstekli

Öncü Şahsiyetler okuma grubunda biyografi-otobiyografi, hatırat ve mülâkat türünde seçilmiş kitaplardan müteşekkil bir okuma listesi takip edilecektir. Çalışmanın sadece geçmişi, o insanların devrini daha yakından görmek, hissetmek ve mukayeselerle doğru tespitler yapmak değil aynı zamanda insanı sadece yaşadığımız çağdan okumanın kâfi gelmeyeceğini idrak ederek yaşadığımız dönemi ve bizden sonraki nesli anlamaya da katkı sunması amaçlanmaktadır.

Oturumlar 15 günde 1 olmak üzere salı günleri saat 20.00’de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.

İlk oturum tarihi: 1 Şubat 2022 Salı

ÇOCUK EDEBİYATI / Elif Konar Özkan-Ümit Yaşar Özkan

Çocuk Edebiyatı okuma grubunda "Çocuk edebiyatı nedir, ne değildir? Dünyadaki her şey çocuk edebiyatına ve kitaplarına konu olabilir mi? Metinlerin edebi niteliği ve estetik değeri çocuk okura ne kazandırır? Çocuk edebiyatında edebi türleri tanımanın ve bilmenin her yaştan okur için önemi nedir?" sorularına cevap aranacaktır. Çocuk edebiyatında türler (masal, şiir, deneme, bilim kurgu, sessiz kitap, çizgi roman vd.) nitelikli ürünler okunarak değerlendirilecektir.

Oturumlar 15 günde 1 olmak üzere cumartesi günleri saat 18.00’de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.

İlk oturum tarihi: 5 Şubat 2022 Cumartesi

MODERATÖRLER HAKKINDA:

ÇOCUK EDEBİYATI-Elif Konar Özkan:

Selçuk Üniversitesi Anaokulu Öğretmenliği bölümünde lisansını tamamladı. Türk Dili ve Edebiyatı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanlarında yüksek lisans yaptı. Çocuk edebiyatı alanında çok sayıda makale yazarlığı ve kitap editörlüğü yaptı. Marmara Üniversitesi Türkçe Eğitimi’nde doktora ve Üsküdar Üniversitesi Nörobilim alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Taş Masalları ve Her Yerde Oyun gibi çeşitli kitapların yazarlığını yapmıştır. Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Ümit Yaşar Özkan:

Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde tamamladı. Hâlen MEB’e bağlı bir lisede öğretmenlik yapmakta olan Özkan’ın çeşitli bilimkurgu ve fantastik hikâye yarışmalarında mansiyonları oldu. Bu hikâyeler antolojilerde yayımlandı (Arka Bahçe, İthaki, Remzi, İletişim). Çeşitli dergilerde yazıları yayımlanmış ve yayınlanmaktadır. Eşiyle birlikte yazdığı altı kitaplık Taş Masalları 2016’da yayımlanmıştır.

SİYER-Emine Tuba Arslan Demirci:

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlamış olup Marmara Üniversitesi Din Eğitimi alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. İslam düşüncesinde eğitim, Doğu- Batı eğitim felsefeleri, eğitim sosyolojileri, edebiyat, Türk İslam Sanatları ilgi alanlarıdır. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında din dersleri eğitimciliği de yapmış olan Demirci, evli ve iki çocuk annesidir.

ÇOCUK GELİŞİMİ-Hatice Kübra Baylan:

Lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde tamamladı. 2014’te Gençlik ve Spor Bakanlığı projesinde ihmal ve istismar mağduru gençlere mentörlük yaptı. Çeşitli kongre ve sempozyumlarda bildiri sunumu ve atölye çalışmaları gerçekleştirdi. TRT Çocuk’ta hazırlanan bir projeye danışmanlık yapan (2021), çeşitli STK’lar ve kişisel girişimlerle çocuk gelişimi ve eğitimi hakkında eğitimler düzenleyen Baylan, Üsküdar Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

GENÇLİK-Hamza Taha Baba:

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde almıştır. 2016 yılından bu yana çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü, öğrenci ve yönetici olarak çalışmalara katkı sunmaktadır. 2019 yılında İnsan ve Medeniyet Hareketi Gebze’de gençlik çalışmalarından sorumlu yönetim kurulu üyesi olan Baba, gençlik çalışmaları, Küreselleşme, İslam Siyaset Düşüncesi ve Uluslararası İlişkiler Teorileri gibi konularla ilgilenmektedir. Hâlihazırda YEKDER’de Gençlik Eğitimleri Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir.

ÖNCÜ ŞAHSİYETLER-Havva Hayrunnisa İstekli:

Marmara İlâhiyat Fakültesinde lisans eğitimini ardından Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Felsefesi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 1991-99 yılları arasında ve 2016-2019 yılları arasında orta dereceli okullarda öğretmenlik, 2002-2019 yılları arasında muhtelif STK çalışmalarında, ilâhiyat sahasından çeşitli konularda seminerler vermiş olan İstekli, halihazırda bir sahaf dükkânı işletmeciliği yapmaktadır.

PSİKOLOJİ-Uzm. Psk. Esra Albayrak:

Uzm. Psk. Esra Albayrak, 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Uzmanlığını Haliç Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji bölümünde “Erteleme Davranışları ile Yönetici İşlevler ilişkisi” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Çeşitli anaokullarında görev yaptıktan sonra 2009-2014 yılları arasında İBB Kadın ve Aile Danışmanlık Merkezleri’nde sayısı 5000 civarında çocuk, ergen ve aileleri ile çok çeşitliliğe sahip vakalarla psikoterapi ve eğitim faaliyetlerini yürütmüştür. Albayrak, 2014 yılından itibaren çalışmalarını serbest olarak devam ettirmektedir.